066 / 99 00 90 info@mbal-ivanrilski.com Ежедневно - денонощно

Мирослав Кралев – кинезитерапевт: „Съчетаваме успешно съвременните технологии и алтернативните методи на лечение“

Мирослав Кралев е част от екипа на отделението по физикална и рехабилитационна медицина на МБАЛ „Свети Иван Рилски“-Габрово. През 2003 г. завършва Медицински колеж – гр. Плевен, специалност „Рехабилитация”. През 2007 г. – завършва Русенски университет „Ангел Кънчев”, специалност „Кинезитерапия”. Работил като рехабилитатор в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов” – Севлиево, както и като кинезитерапевт и мениджър отделение „Физикална и рехабилитационна медицина“ в МБАЛ „Акта Медика”.  В работата си прилага различни алтернативни терапевтични методи в името на бързото възстановяване на пациента.

1.Как се насочихте към алтернативните лечебни методи и от колко време ги прилагате във Вашата практика?

Първо избрах рехабилитацията, защото като здравна специалност, която се използва с терапевтична и профилактична цел в сложния процес на възстановяване на човешкото здраве, сама по себе си е широкообхватна. Или поне така си мислех, докато не започнах да я практикувам. С течение на времето видях, че тя всъщност не е достатъчна. Нещо сякаш липсваше, нещо не достигаше, за да постигнем с пациентите онзи оздравителен ефект, който търсехме. Така се насочих към алтернативната или комплементарната медицина, която отлично се вписва и се използва съвместно с конвенционалната медицина. Това ни помага много – първо в поставянето на диагноза, и после – в лечението на пациента. Така картината е завършена и процесът цялостен. А откога ги прилагам в моята практика – вече повече от 10 години. И съм изключително доволен, че в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ имаме възможност да комбинираме различни терапии в името на здравето на пациентите. Отделението по ФМР разполага от една страна с най-съвременна техника и възстановителният ни център е оборудван съобразно последните новости в нашата сфера, а от друга страна – екипът е подготвен професионално за прилагането и на т.нар. нетрадиционни терапевтични методи. При наличието на тези предпоставки добрите резултати не закъсняват.

2. Представете накратко какви нетрадиционни терапевтични методи прилагате за лечение на Вашите пациенти?

Тук прилагаме юмейхотерапия, кинезиотейпинг, акупунктура и аурикулотерапия, вендузотерапия и лечебен (класически) масаж. Всички тези алтернативни методи са безболезнени и се прилагат при лечението или подпомагането на оздравителния процес на широк кръг заболявания – неврологични, на опорно-двигателния апарат, спортни травми и много други. Кръгът на тяхното полезно действие наистина е много широк.

3. Да започнем с юмейхотерапията – какво представлява тя и за лечението на какви заболявания се използва?

Юмейхомасажът е лечебна практика, при която чрез мануални действия върху човешкото тяло се цели премахване на болката – остра или хронична, както и цялостно подобряване на здравето. Известен е още като „Източен специален           божествен масаж“ и се състои от 100 похвата. Юмейхото дава добър и бърз ефект при много заболявания на опорно-двигателния апарат. Особено подходящ е при обща скованост на тялото, предизвикана от застоял начин на живот, физически и емоционален стрес, при депресивни състояния, храносмилателни проблеми, болки в кръста и гърба, ишиас, при дископатия и дискови хернии, плексит, невралгия, мигрена, ошипяване и още много други. Според дълбочината на здравословния проблем, положителният ефект се проявява най-често между втория и петия сеанс, всеки от които е с продължителност от 40 до 60 минути.

4. А какво представлява кинезиотейпингът?

Кинезиотейпингът е рехабилитационна техника, при която по тялото на пациента се залепват специални еластични ленти. Разработена е в Япония през 70-те години на ХХ век с цел облекчаване на болката и подобряване на лечението на меките тъкани. Изключително популярен е в спортните среди, включително и у нас, като профилактично средство или за лечение на различни спортни травми. Но този метод е изключително ефективен не само при спортни наранявания, а и за много различни състояния. Например при болка и скованост в областта на раменния пояс, при радикулит, при всякакви разтяжения, навяхвания, усуквания, при гръбначни болки, при разкъсване на мускулни влакна, при проблеми и травми на менискуса и др. Лентите са удобни, незабележими под дрехите, не съдържат медикаменти и са безопасни за носене както от млади, така и от по-възрастни хора. С тях благоприятно се подпомага процесът на по-бързото тъканно регенериране.

5. Прилагате също акупунктура и аурикулотерапия, разяснете ги?

Акупунктурата е един от най-старите методи за лечение и в превод от латински означава „бода с игла“. Това е техника, при която чрез поставяне на тънки игли на определени точки по кожата се постига ефект в дълбочина. Както при всички лечебни практики в китайската медицина, и тук целта е да се хармонизира жизнената енергия в организма и да се възстанови нарушеното равновесие. Доказала през вековете своята ефективност, акупунктурата е разпространена в цял свят, развива се непрекъснато и вече има разработени електро-, лазеро-, магнито-, ултразвукова акупунктура и много други. Що се отнася до аурикулотерапията, тя е метод, при който чрез третиране на определени точки на ухото се въздейства върху различни органи и зони в целия ни организъм. Ухото е микросистема, върху която се отразяват всички състояния и заболявания на организма ни. Когато в организма ни се развива някакво заболяване, върху ухото се проявяват специфични реакции – болка, промяна в цвета на кожата, образуване на люспи, пъпки, разширени кръвоносни съдове с различен цвят и т.н. Например ако човек има косми в ушите, това е знак за намалена функция на половата система, проблеми с бъбреците и т.н. Тези реакции се забелязват много преди видимата проява на болестта, т.е. още докато тя е в ранен стадий. И всъщност ухото е мястото, където специалистите могат да прилагат ранно лечение на болестите. По време на процедурата по аурикулотерапия се беседва с пациента, като след оглед на ушната мида и регистриране къде по ухото има болка, се определя и мястото на болестта. Самата терапия може да бъде в три варианта. При първия се поставят пластири със залепени за тях семена, които да активират съответната точка на ухото. Това е най-„мекият“ метод за въздействие и при него е необходимо 2-3 пъти на ден да се прилагат притискащи масажни движения, за да се стимулира зоната. Вторият метод включва поставяне на пластири със залепени за тях микроигли, които веднъж положени върху точките и зоните, не се стимулират допълнително. При третия метод терапевтът стимулира избраните места, като поставя акупунктурните игли за кратко и след това ги отстранява.

6. При какви заболявания се прилагат акупунктурата и аурикулотерапията?

И тук спектърът на благоприятно въздействие е изключително широк – при заболявания на периферната и на вегетативната нервна система, алергии, сърдечно-съдови заболявания, заболявания на стомашно-чревния тракт, на опорно-двигателната система, при ендокринни заболявания, разстройства в хормоналния цикъл, някои очни заболявания и др. Списъкът наистина е дълъг.

7. А при кои заболявания или проблеми бихте препоръчали вендузотерапия?

Лечението с вендузи се препоръчва при кашлица и бронхит, но и при травми и схващания, както и при болки в ставите. Обикновено се правят между 6 и 10 процедури, като продължителността на въздействие на вендузите може да е от няколко секунди до около 7-8 минути. Това е подпомагаща терапия, която оказва  и релаксиращ ефект – намалява безсънието, стреса, препоръчва се и като метод за разреждане на пристъпите на мигрена. Терапията води до намаляване на болката и отпускане на мускулатурата, което е причината да се прилага при спортисти, които целят бързо възстановяване. Повечето хора я описват като отпускаща и сгряваща, не е болезнена, но при пациенти с по-нисък праг на болка е възможен лек дискомфорт. Важно е да отбележим, че вендузотерапията е противопоказана за пациенти с високо кръвно налягане, кръвоизливи, кожни раздразнения и разширени вени. Не се прилага и при бременни жени.

8. Какво трябва да знаят пациентите преди да дойдат при вас? Трябва ли например да са диагностицирани?

Не е задължително да дойдат с поставена предварително диагноза, защото ние винаги правим обстоен преглед и можем на място да диагностицираме. Но така или иначе болшинството пациенти идват при нас с поставена диагноза от личния лекар или от специалист, който ги е насочил към нас. Дори и диагнозата да не е съвсем точна и диференциална, ние правим преглед, потвърждаваме и я детайлизираме, а ако не сме сигурни, може да изпратим пациента за конкретизиране при друг специалист или на образна диагностика.

9. Вие тук прилагате успешно съвременните технологии и древните методи?

Да, те са напълно съвместими и когато се прилагат съчетани, резултатът е чудесен!

10. Вероятно някои от читателите ще подходят скептично към това интервю и към ползата от прилагането на нетрадиционните лечебни практики. Какво ще им кажете?

Ще отговоря, че методите за лечение на т.нар. „алтернативна медицина“ са абсолютно безвредни и безболезнени, не увреждат други органи и системи и имат гарантиран оздравителен ефект, възстановяват общия енергиен баланс на организма. Съвременната медицина преоткри уникалните възможности на алтернативната медицина и тя вече е основен лечебен метод във всички развити държави.

11. Вашето послание към читателите?

Не чакайте, когато Ви заболи някъде, болката да премине с времето. Потърсете съвет и медицинска помощ. Затова ни е дадена възможността да усещаме болка – за да разберем, че нещо с тялото ни не е както трябва. Бъдете здрави! И бъдете добри, защото, както е казал един български писател и майстор на късия разказ „Злото не е трайно, доброто е господар на човешкото сърце!“