066 / 99 00 90 info@mbal-ivanrilski.com Ежедневно - денонощно

Физикална и рехабилитационна медицина

Отделението по физикална и рехабилитационна медицина е самостоятелно звено в МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“, което предоставя възможност както за продължително лечение, така и за еднодневна рехабилитация.

Висококвалифицираният екип е с богат опит в прилагането на колагеновата терапия и таргетираната радиочестотна терапия – един от най-ефективните методи за лечение на мускулни и ставни болки, травми и заболявания.

Отделението разполага със съвременна апаратура от най-висок функционален клас, с възможности за моделиране на рехабилитационните програми съобразно индивидуалните особености на всеки пациент. 

Отделението предлага лечебна грижа чрез алтернативни терапевтични методи като:

Акупунктура – рефлексогенен метод, при който чрез поставяне на тънки игли на определени точки по кожата и повърхностно въздействие, се постига ефект в дълбочина;

Аурикулотерапия – иглотерапия върху биологично активни точки на ухото, където са представени различни органи на човешкото тяло. Третирането на чувствителните точки влияе на функционирането на съответния орган и допринася за подобряване на състоянието му.

Вендузотерапия – стимулиране на кожата и подлежащите мускули чрез вендузи с цел подпомагане изхвърлянето на натрупали се специфични за даден район токсини, като засилва благоприятно циркулацията на кръв и лимфа в съдовете.

Кинезиотейпинг – използване на самозалепващи ленти от естествен материал без медикаменти, които поставени върху кожата, спомагат за естественото възстановяване на слабите и уморени мускули, улесняват мускулната и сухожилна дейност, намаляват отока и болката, подобряват лимфния и венозния поток, подобряват кръвообръщението и ускоряват възстановителните процеси.

Юмейхотерапия – терапевтичен метод, който чрез мануални действия върху цялото тяло цели възвръщане на естествения баланс в основните системи: Обмяна на веществата, Мускулна структура, Нерви и Скелет. Лекува или намалява причините за функционалните нарушения, които с времето могат да се превърнат в хронични заболявания.

Класически масаж

Методите са напълно безболезнени и могат да се прилагат при лечение на ишиас, дискова херния, дископатия, плексит, радикулит, множествена склероза, церебрална парализа, тендинит, гонартроза, замръзнало рамо, бронхит, астма, гастрит, язва, диабет, анорексия, хипертония, аритмия, мигрена, световъртеж и много други.

 

Екип на отделението

Началник отделение- д-р Лъчезар Къчев – Физикална и рехабилитационна медицина

д-р Мария Митева – Физикална и рехабилитационна медицина

 

Апаратура

Апарат за ултразвукова терапия модел BTL-4710 Premium

Апарат BTL- 4625 Premium VAC II

Апарат BTL-4920 Premium

Апарат за електротерапия Therapic 9400

Апарат за лазертерапия Lasermed 2100

Апарат за магнитотерапия Magnetomed 2000

Апарат за радартерапия Radarmed 2500 CP

Апарат за резонансна магнитофореза Gunaphoresis

Апарат за УЗ терапия Ultrasonic 1300

Апарат КАТО и Оксилог

 

Съгласно договора с Националната здравноосигурителна каса отделението оказва болнична помощ по следните клинични пътеки:

КП № 258 – „Физикална терапия и рехабилитация при родова травма на централна нервна система”

КП № 259 – „Физикална терапия и рехабилитация при родова травма на периферна нервна система”

КП № 260 – „Физикална терапия и рехабилитация при детска церебрална парализа”

КП № 261 – „Физикална терапия и рехабилитация при първични мускулни увреждания и спинална мускулна атрофия”

КП № 262 – „Физикална терапия и рехабилитация при болести на централна нервна система”

КП № 263 – „Физикална терапия и рехабилитация при болести на периферна нервна система”

КП № 264 – „Физикална терапия и рехабилитация след преживян/стар инфаркт на миокарда и след оперативни интервенции”

КП № 265 – „Физикална терапия и рехабилитация при болести на опорно-двигателен апарат”.

 

Ултрамодерното терапевтично оборудване и високата професионална квалификация на медицинския екип гарантират предоставянето на качествена медицинска услуга.