066 / 99 00 90 info@mbal-ivanrilski.com Ежедневно - денонощно

Отделението  по Образна диагностика към МБАЛ „Свети Иван Рилски” е самостоятелно звено, разположено на първия етаж на болницата. Дейността му е  насочена към спешна и планова висококачествена терапевтично-диагностична дейност в областта на костната система, дихателната система, стомашно-чревната система, сърдечно-съдовата система, пикочно-половата система, централната нервна система.

Екип:

Началник отделение – д-р Марияна Рачкова – Образна диагностика

д-р Юлиана Генчева Тонева-Иванова – Образна диагностика

***

Отделението разполага с модерна рентгенова апаратура, позволяваща своевременна диагностика:

Рентгенов апарат

Ядрено-магнитен резонанс Esaote MRIS

Ехографски апарат Фукуда UF 450 AX

Ехограф C-60 EXP

Медицински принтер SONY UP X898MD

Коил за глава за ЯМР S-Skan

Триканален ЕКГ апарат Фукуда FX 8100

 

От 2 години функционира апарат за Магнитно-резонансна томография /ЯМР/ – последна генерация. Изследването с ЯМР днес е най-безвредният, точен и бърз метод за прецизна образна диагностика. Модерният ядрено-магнитен резонанс представлява отворен тип апарат от най-висок клас, който е специализиран за образна диагностика на опорно-двигателния апарат и нервната система. Този метод за диагностика може да се прилага за получаване на детайлни образи на нервната система, гръбначния стълб, меките тъкани (които са затворени или заобиколени от костите), скелета, мускулите, ставите, мастната тъкан и др. Приложим е често при налични травми и разкъвания – при проблеми с кости, хрущяли, сухожилия. 

Отвореният тип дизайн на магнитния резонанс улеснява диагностицирането на пациенти, които имат фобия от затворени пространства (клаустрофобия), както и провеждане на изследване при деца, защото се допуска присъствието на родител, който може да бъде в непосредствен контакт с детето.

Съвременният апарат е с поле на силата 0,3 Tesla, което дава възможност за диагностициране и на пациенти с имплантирани метални шини, пластини, щифтове, изкуствени крайници, с наличие на травми и метални частици в организма (шрапнели, стружки), както и наличие на електронни устройства в тялото (пейсмейкъри, изкуствени сърдечни клапи). Специалистите, извършващи ЯМР, трябва да бъдат предварително уведомени. 

Стандартно изследването продължава около 20 – 45 минути, в зависимост от предполагаемия проблем, за който трябва да се съберат множество образи с цел диагностика.

Изследването се счита за безвредно и няма ограничение за неговата повторяемост.

Ядрено-магнитно изследване може да бъде извършвано и на пациенти с талон по НЗОК.

Дигиталният рентгенов апарат за диагностика на костно-мускулна система и вътрешни органи е последно поколение и е монтиран през 2021 г. Окомплектован е със  CR система, която дава възможност за дигитализиране на образа с цел подобряване на  качеството. ПАКС системата позволява архивиране на образите, сравняване на резултатите и консултирането им при нужда на национално ниво.