066 / 99 00 90 info@mbal-ivanrilski.com Ежедневно - денонощно

Мирослав Кралев: Сколиозата е лечима, но трябва да се открие навреме

От 14-ти до 18-ти ноември 2022 г. МБАЛ „Св. Иван Рилски“-Габрово организира Седмица за  безплатни прегледи и диагностика на гръбначни изкривявания при деца и възрастни. По този повод разговаряме с Мирослав Кралев – кинезитерапевт и старши рехабилитатор в отделението по физикална и рехабилитационна медицина в болничното заведение.

Г-н Кралев, споделете повече подробности за предстоящата инициатива?

Кампанията ще се проведе следващата седмица – през периода 14-18 ноември, всеки ден от 10.00 ч. до 16.00 ч. Прегледите ще се извършват тук, в сградата на болницата, като пациентите трябва да си запишат предварително час за посещение на тел. 066/990090.

Към кого е насочена кампанията?

Казано накратко – към всички. Няма възрастово ограничение – при нас могат да дойдат за преглед и консултация както деца и ученици, така и хора в зряла възраст, тъй като гръбначните изкривявания засягат пациенти от всички възрастови групи. От възможността да се консултират със специалист могат да се възползват както пациенти с установено вече гръбначно изкривяване, така и такива, които имат съмнения. Прегледите са напълно безплатни.

Най-често срещаната гръбначна деформация в детска възраст е сколиозата, какво трябва да знаят родителите на подрастващите?

Сколиозата представлява странично изкривяване на гръбначния стълб, характерно за периода на растеж, което засяга приблизително три на всеки 100 деца. Обикновено се проявява между 10 и 15-годишна възраст, като засяга по-често момичетата, отколкото момчетата. В болшинството от случаите причината за това заболяване остава неизяснена.

Друг вид гръбначно изкривяване е увеличаване на извивката в горната част на гръбначния стълб или т.нар. кифоза, която води до образуването на гърбица. Както сколиозата, така и кифозата води силни болки в раменете, врата и гръбнака, скованост и затруднено финкциониране на вътрешните органи. Предпоставки за развитието на това заболяване са изгърбената, неправилна стойка на тялото, неправилната позиция на седене, обездвижването и др.

Наблюдението от страна на родителите е изключително важно и при забелязване на необичайно изкривяване е необходимо да се проведе консултация със специалист. В повечето случаи изкривяването на гръбначния стълб е леко и не изисква лечение, но пък веднъж установено, се налага да бъде системно проследявано. Навременната консултация е много важна, тъй като сколиозата може да прогресира бързо, а усложненията влошават изключително тежко начина на живот.

Кои са най-честите симптоми, при чиято поява трябва да се потърси консултация със специалист?

В процеса на растеж на децата, родителите могат да наблюдават разположението на рамената – те трябва да са на едно ниво, на таза – дали не е наклонен или изнесен на една страна, на хълбоците – те също трябва да са на едно ниво, каква е формата на гръдния кош и има ли промяна в походката на детето. Най-сигурното проследяване си остава годишният профилактичен преглед при специалист.

Да поговорим за проблемите, свързани с гръбначните изкривявания, при възрастните пациенти?

При възрастните пациенти до изкривяване на гръбначния стълб могат да доведат някои заболявания като например остеопороза, ревматоиден артрит, дегенеративен артрит на гръбначния стълб, злокачествени или доброкачествени образувания на гръбначните прешлени, различни травми или заболявания на костната система, както и някои професии.

Често кифозата остава дълго време недиагностицирана, а тя води до силни болки в гърба, чувство на умора, скованост и постепенна поява на гърбица. Невзетите навременни мерки категорично водят до влошаване качеството на живот на пациента. Ето защо е важно и възрастните да се отнасят сериозно и с ангажираност към профилактичните прегледи.

Пациентите, които ще направят своя профилактичен преглед при Вас, ще могат ли да разчитат  да получат и съответната терапия при евентуално установяване на проблем?

При установяване на необходимост, на всеки пациент ще бъде препоръчано последващо лечение – извънболнично или болнично по съответната клинична пътека, както и цялостно проследяване.

Препоръката ми към всички е да не пропускат възможността да направят своя безплатен профилактичен преглед, защото всяко навременно открито заболяване може да бъде лечимо.