066 / 99 00 90 info@mbal-ivanrilski.com Ежедневно - денонощно

Д-р Мариана Рачкова: „Компютърната томография има предимство при спешни състояния на мозъка, пътни злополуки, коремни травми и др.“

Д-р Рачкова, благодаря Ви, че въпреки натовареността Ви в последно време, приехте поканата за разговор! Вече повече от две години живеем във време на пандемия, какви предизвикателства се налага да преодолявате?
Не е лесно да се живее в постоянна пандемия, до сега човечеството не познава такава и не го пише в нашите учебници! По принцип всяка една епидемия или пандемия се изразява с камбановидна крива…за определен период от време.
В болницата e постоянен поток от пациенти – болни и проверяващи се, преболедували, търсят помощ, има и такива, които сами си назначават рентгенова снимка (за проверка), а не трябва, защото това е радиация.

В процеса на диагностициране съвременната медицина използва широко възможностите на новите технологии. С какво разполага Вашето отделение?
В болницата имаме рентгенов апарат, компютърен томограф и ядрено-магнитен резонанс. Тази апаратура спомага за качествена и навренна диагностика като например компютърен томограф на глава при инсулти, гръден кош, лумбални прешлени и компютърен томограф на абдомен и др. Ядрено-магнитен резонанс на глава за мултиплена склероза и други заболявания, мускуло-скелетна система – гръбнак – шийни, торакални и лумбални прешлени. Всяко изследване трае по 40-50 мин. Изследваме коленни стави, глезени, рамо и др. Предимството на този ЯМР е, че е отворен, а не тунел и пациентите не изпитват клаустрофобия.

Съвсем отскоро отделението по образна диагностика разполага и 16-срезов компютърен томограф – компютър-томографска система от най-ново поколение. Какво означава това за пациентите от Габрово и региона? С какво тази нова апаратура подпомага Вашата работа?
Компютърният томограф има предимство при спешни състояния на мозъка (инсулти и травми), при пътно-транспортни произшествия, фрактури, коремни травми и др., докато ЯМР е за мускулно-скелетната система – за колена, менискуси, дискови хернии и меки тъкани, сухожилия, които не могат да се визуализират при рентгенография.

А по отношение на диагностицирането на пациенти с Ковид?
Компютърният томограф е от голямо значение за ранната диагностика на Ковид инфекция, когато рентгенографията е непоказателна, както и за постковид, когато се образуват пневмофиброзни изменения и плеврални сраствания.

В каква степен тези най-съвременни методи за диагностика се поемат от НЗОК?
Поемат се от НЗОК, но одобрението за ЯМР се бави много – от 2-3 до 6 месеца, което обезсмисля изследването, особено при спешни състояния като фрактури, и пациентите се принуждават да го заплащат сами, а стойността му е 250 лв.

Да се върнем на ситуацията днес и продължаващата усложнена епидемиологична обстановка – какво бихте посъветвали читателите по отношение на здравната профилактика и начините за имуностимулиране?
Основно правило, което препоръчвам на всички пациенти е да си покачат нивото на витамин Д в кръвта на минимум 40 нг/мл. Доказано е, че витамин Д отговаря за имунната система и за да не се разболеем от грип и други инфекциозни заболявания, нивото му в кръвта трябва да бъде най-малко 40 нг/мл, а за Ковид – минимум 60 нг/мл. Това ниво няма как да се достигне с 400 IU на ден. Затова необходимата доза е от 2000 IU, а при Ковид инфекция – 5000 IU /ден, заедно с магнезий – 400 мг (за да може да се усвоява) и К2 – за да не се отлага калций в меките тъкани и съдовете. Това е минимумът за подържане на имунната система.

Вие ще участвате като лектор в тазгодишното издание на фестивала „Здравей, Здраве“ в Габрово. Какво да очакват посетителите от срещата си с Вас?
Темата е „Витамин Д и Ковид преживяванията“, като ще говоря предимно за метаболизма на витамин Д и за неговата роля за имунната система и профилактика на Ковид инфекция, както и за примерни протокли от наши и чужди автори.

Фестивалът „Здравей, Здраве“ ще се проведе в Габрово на 5 и 6 февруари 2022 г. в зала „Възраждане“. Той включва здравно-образователни лекции, практики и базар, и има за цел да популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физически, емоционален, ментален и духовен. Входът е свободен!